Posted by: Wonder | May 21, 2007

Ισπανικός κινηματογράφος

Ο ισπανικός, αλλά και ο λατινικός κινηματογράφος γενικότερα, έχει δημιουργήσει μερικές από τις πιο συναρπαστικές ταινίες και μερικές από τις πιο όμορφες ιστορίες του παγκόσμιο κινηματογράφου. Ταινίες όπως Οι εραστές του Αρκτικού κύκλου, έχουν συγκινήσει για πάντα όσους τις έχουν δει και τους έχουν επηρεάσει να δούνε κι άλλες!

Βασικό χαρακτηριστικό των ισπανικών ταινιών έιναι οι συμπτώσεις. Σε όλες τις ισπανικές ταινίες οι κεντρικοί ήρωες έχουν κοινά που δε θα μπορούσαν εύκολα να σκεφτούν και που κάνουν τον θεατή να ξαφνιάζεται και να συγκινείται όσο η ιστορία ξετυλίγεται.

Οι ισπανικές ταινίες είναι κατά βάση συναισθηματικού και κοινωνικού περιεχομένου, με εξαιρέσεις όλες τις ταινίες του Pedro Almodobar (με εξαίρεση την Καυτή σάρκα, ταινία που όταν τη σκέφτομαι, ανατριχιάζω), οι οποίες είναι κωμικοτραγικές, καθώς επίσης και την ταινία 9 βασίλισσες, που είναι τύπου Tarantino.

Αξιοσημείωτες είναι όλες όσες έχω δει. Κανείς δε θα μας θυμάται όταν θα πεθάνουμε, Ιστορίες παπουτσιών, Χαμένες αγάπες (ταινία βαριά και δυσκολοχώνευτη, κατά τη γνώμη μου, όπως άλλωστε όλες οι ταινίες του Alejandro González Iñárritu), Θέλω και τη μαμά σου, την οποία έχω δει 3 φορές και δεν ήταν τυχαίο, οι 9 βασίλισσες, που ανέφερα και παραπάνω, το sex και συμπάθεια, η θάλασσα μέσα μου για να αναφέρω μόνο μερικές. Όλες αξίζουν για το συγκινητικό, τραγικό, ειρωνικό και σε κάποιες φάσεις, κωμικό σενάριο, για την διακριτική σκηνοθεσία, την χωρίς αμερικάνικες υπερβολές, που είναι πολύ ρεαλιστική, χωρίς ποτέ όμως, να φτάνει στην ωμότητα και έτσι να κάνει την ταινία πιο προσιτή.

Σκηνοθέτες που ξεχωρίζουν είναι σίγουρα ο Almodobar, ο οποίος, ήδη με την πρώτη του ταινία, η Πέπυ, η Λούσυ, η Μπω και τα άλλα κορίτσια δημιούργησε δικό του στυλ, τόσο σεναριακά, όσο και στο casting, αφού οι ταινίες του αποτελούνται, σχεδόν αποκλειστικά, από γυναίκες, gay, παλαβές γυναίκες, ψυχωτικούς και τραβεστί (γυναίκες στα πρόθυρα νευρικής κρίσης, Κίκα, Δέσε με, O Λαβύρινθος του πάθους). Το χιούμορ του είναι καυστικό, παρουσιάζει άρρωστες καταστάσεις χωρίς να σοκάρει, αλλά προκαλώντας σίγουρα πολύ γέλιο, σε όλες του σχεδόν τις ταινίες. Ταινίες που ξεφεύγουν από αυτό το πρότυπο είναι η Καυτή σάρκα, το matador , το Μίλα της, στις οποίες δείχνει πόσο έχει ωριμάσει, χωρίς όμως να έχει χάσει τον Αλμοδόβαρ από μέσα του. Οι πιο πρόσφατες ταινίες του είναι οι Κακή εκπαίδευση, στην οποία επιτέλους εκμεταλλεύτηκε τον Gael Garcia Bernal και το Γύρνα πίσω, όπου θυμάται την Penelope Cruz, που πρωταγωνίστησε παλιότερα στο όλα για τη μητέρα μου.

O Carlos Saura φυσικά μπαίνει στη λίστα των καλύτερων, με τις ταινίες Taxi, Carmen και Tango. Στο Taxi δείχνει με ωμό τρόπο και μέσα από μία όμορφη ιστορία, τα αποτελέσματα του κοινωνικού και του φυλετικού ρατσισμού. Στις άλλες δύο γίνεται ποιητής, χορογράφος, μουσικός και παραμυθάς, αφήνοντας στις οθόνες μας να κυλούν υπέροχες χορογραφίες, πάντα μέσα από μία γλυκειά ιστορία.

Kαι φυσικά, ο Julio Medem, σκηνοθέτης της ταινίας Οι εραστές του Αρκτικού κύκλου, που ανέφερα παραπάνω, καθώς και της θεσπέσιας ταινίας Σεξ και η Λουσία. Υπέροχες ιστορίες αγάπης, που εκτυλίσσονται σε μαγευτικές τοποθεσίες, τόσο στις ηλιόλουστες ακτές της Ισπανίας, όσο και στο παγωμένο Ρόβανιεμι στη Βόρεια Φιλλανδία, τοποθεσίες σκηνοθετημένες με απόλυτη ευαισθησία και σε αρμονία με την ιστορία και την ψυχολογική κατάσταση των πρωταγωνιστών.

Δεν το κρύβω ότι δε μου αρέσουν οι Ισπανοί. Δε μου αρέσει η κουλτούρα τους, δε μου αρέσει ο τρόπος που διασκεδάζουν, δε μου αρέσει η χώρα τους. Αλλά, ο κινηματογράφος τους με έχει συναρπάσει. Όλοι έχουμε αδυναμίες. Εγώ ομολογώ ότι μία από τις δικές μου είναι οι ισπανόφωνες ταινίες…

anaotto.jpg

Advertisements

Responses

  1. Μόλις είδα το “Θάλασσα μέσα του” …

    *No comments*
    (Απλά…)

  2. Δεν είναι η υπερταινία, αλλά σου υπόσχομαι ότι θα σου μείνει. Είναι από τις ταινίες που, είτε λόγω θέματος είτε λόγω (υπέροχης) φωτογραφίας, μου έρχεται συχνά στο μυαλό.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: