Posted by: Wonder | July 3, 2007

Twin Peaks

Η ιστορία της αμερικάνικης σειράς των αρχών της προηγούμενης δεκαετίας (1990) Twin Peaksβασίζεται σε έμπνευση και ιδέα του David Lynch, o oποίος έχει επίσης σκηνοθετήσει κάποια επεισόδια (η σειρά έχει πάνω από 2 σεναριογράφους και σκηνοθέτες).
Αποτελείται από 2 κύκλους. Ο πρώτος έχει 7 επεισόδια και ο δεύτερος 22. Τα επεισόδια είναι κλασικά 45λεπτα.

Η ιστορία είναι η συνέχεια της ταινίας του David Lynch «Τwin Peaks, fire walk with me». H ταινία γυρίστηκε βέβαια μετά τη σειρά (1992), αλλά αποτελεί την αρχή της ιστορίας. Προτείνω ασυζητητί να δείτε όμως πρώτα τη σειρά και μετά την ταινία, γιατί αλλιώς θα κατανοήσετε λανθασμένα τους χαρακτήρες και τις πράξεις των πρωταγωνιστών. Επίσης, βλέποντας πρώτα την ταινία, θα μάθετε ένα από τα δύο βασικά μυστήρια της σειράς, το οποίο αποκαλύπτεται 7-8 επεισόδια πριν το τέλος. Spoiler.

photo_twinpeaks.jpg

Η σειρά διαδραματίζεται στην ήσυχη πόλη Twin Peaks των ΗΠΑ, κοντά στα σύνορα με τον Καναδά. Οι κάτοικοι είναι φιλήσυχοι (οι περισσότεροι). Είναι η κλασική μικρή πόλη των αμερικάνικων ταινιών. Η μικρή πόλη που όλοι θέλουν να αφήσουν για να βρούνε κάπου αλλού καλύτερη ζωή. Η ασφυκτική κωμόπολη, όπου όλοι σε ξέρουν και, αν είσαι κάπως διαφορετικός και επιθυμείς μια έντονη ζωή, ο τόπος δε σε χωράει.

Είναι πάντως μια όμορφη πόλη, με δάση, ποτάμι, ωραίο κέντρο και βουνά γύρω γύρω.

Οι κάτοικοι (και πρωταγωνιστές) του Twin Peaks χωρίζονται σε δύο ευρύτερες κατηγορίες: τους μεγάλους, αυτούς που τελικά επέλεξαν (ή κατέληξαν) να μείνουν στην πόλη τους και να κάνουν ό,τι καλύτερο εκεί. Είτε αυτό είναι μια επιχείρηση είτε αυτό είναι κομπίνες. Και τους μικρούς, που δεν έχουν τελειώσει το λύκειο και ελπίζουν το καλύτερο για το μέλλον τους, αν και οι μέχρι τώρα επιλογές τους και το περιβάλλον τους δείχνουν σαφώς τι θα κάνουν τελικά.

Φυσικά, ο καθένας από αυτούς έχει τα δικά του μυστικά και πάθη καθώς και μια ζωή καλά κρυμένη. Η σειρά έχει την καταπληκτική ικανότητα να εμβαθύνει στην ζωή, τον χαρακτήρα και το προσωπικό δράμα όλων των πρωταγωνιστών, οι οποίοι δεν είναι και λίγοι…

Σε αυτήν την ήσυχη, συνηθισμένη πόλη (στο πρώτο επεισόδιο), κάποιος βρίσκει το πτώμα μιας κοπέλας στην ακροποταμιά. Το πτώμα ανήκει στην Laura Palmer και εξαιτίας της εμφάνισής του, η τοπική αστυνομία αποφασίζει να ζητήσει τη βοήθεια του FBI.

 

twin_peaks_1.jpg

Ο ειδικός πράκτορας του FBI που αναλαμβάνει την υπόθεση, special agent Dale Cooperyle MacLachlan), έχει εξαιρετικές ικανότητες, καταπληκτική διορατικότητα και εξεζητημένες, αλλά αποτελεσματικές μεθόδους. Έχει επίσης ειδικευτεί σε τέτοιου είδους εγκλήματα. Αγαπάει τις μικρές χαρές της ζωής, όπως ένα φλιτζάνι ζεστό αρωματικό καφέ και ενθουσιάζεται με την ομορφιά του Twin Peaks και τις σχέσεις των κατοίκων μεταξύ τους. Είναι ο τυπικός workaholic της μεγαλούπολης, που, όταν φτάνει σε μία μικρή βόρεια κωμόπολη, τη λατρεύει και θέλει να αλλάξει ζωή. Αναπτύσσει καλές σχέσεις με τους κατοίκους και αυτοί από τη μεριά τους, τον συμπαθούν και συνεργάζονται ικανοποιητικά μαζί του. Όπως και οι υπόλοιποι χαρακτήρες της σειράς, έτσι και αυτός είναι γραφικός και ιδιαίτερα συμπαθής.

Παράλληλα με τον εξιχνιασμό του αποτρόπαιου εγκλήματος, η σειρά δείχνει τις σχέσεις των κατοίκων μεταξύ τους, το ξετύλιγμα του νήματος που οδηγεί στην αποκάλυψη των μυστικών του καθενός καθώς και την εξέλιξη του δράματός τους, και την ανάπτυξη της αγάπης του agent Cooper για τη φύση και την πόλη.

Το πιο μεγάλο μυστικό όμως, το κρύβει το Twin Peaks και αυτό αποκαλύπτεται σταδιακά, μέσα από τα όνειρα και τα οράματα του agent Cooper, τα οποία παρουσιάζονται μέσα από σκηνές, τυπικές Lynch, με καρώ πατώματα, κόκκινες χοντρές κουρτίνες, νάνους και περίεργες φιγούρες, και χρησμούς, όπου η πραγματικότητα και η φαντασία εμπλέκονται ονειρικά και σαγηνευτικά, αναπτύσσοντας το μυστήριο και εντείνοντας την αγωνία. Οι άνθρωποι του Twin Peaks είναι στενά συνυφασμένοι με την ιστορία και τα μυστικά τους δάσους και της πόλης τους. Δε λείπουν οι δολοπλοκίες, αν και βασικό ρόλο έχει τελικά η ψυχοσύνθεση των πρωταγωνιστών.

pic06.jpg

Η σειρά, πέρα από μια ατελείωτη και δυνατή υπόθεση, με συνεχείς ανατροπές και εξελίξεις, έχει επίσης πολύ καλή σκηνοθεσία και φωτογραφία και μία ατμόσφαιρα που μόνο ο Lynch μπορεί να δώσει. Το άλλο χαρακτηριστικό δείγμα Lynch είναι βέβαια οι μυστήριοι, παρανοικοί ίσως, χαρακτήρες, όχι τόσο των βασικών πρωταγωνιστών, όσο αυτών που βοηθούν στη λύση του μυστηρίου και αυτών που οδηγούν στην δημιουργία άλλων μυστηρίων.

thewaitingroom1.jpg

Οι ηθοποιοί δεν είναι καθόλου γνωστοί. Όσοι είναι γνωστοί σαν φυσιογνωμίες έχουν απλά κάνει περάσματα από σειρές (Desperate Housewives, Sex and the City). Να σημειωθεί όμως, ότι σε μικρoύς και ευχάριστους ρόλου παίζουν ο ίδιος ο David Lynch, αλλά και ο David Duchovny. Οι γυναίκες είναι όλες εξαιρετικά όμορφες, καλλονές της εποχής τους (Lara Flynn Boyle, Sherilyn Fenn, Mädchen Amick, Peggy Lipton και φυσικά, η Laura Palmer, Sheryl Lee).

audrey-at-one-eyed-jacks.jpg

Η αισθητική είναι ξεκάθαρα 80’s και η μουσική είναι αποκλειστικά Angelo Badalamenti. Μουσική επένδυση που φυσικά προσφέρει πολλά στo κλίμα και το ύφος της σειράς.

michael_lynch1.jpg

Πέρα από μία πολύ ενδιαφέρουσα σειρά, από όλες αυτές τις απόψεις που ανέφερα, το Twin Peaks αξίζει να το δει κανείς, διότι είναι σαφές δείγμα της δουλειάς του Lynch. Μέσα στο Twin Peaks φαίνονται όλα τα μοτίβα του σκηνοθέτη και εξηγούνται, τους δίνεται όνομα και σημασία. Ο «παραλογισμός» των ταινιών του, και κυρίως της τελευταίας Inland Empire, μπορεί σχετικά εύκολα να γίνει κάπως κατανοητός αν κανείς έχει ακολουθήσει την ιστορία της Laura Palmer.


BIBΛΙΑ

Η κόρη του David Lynch, Jennifer έγραψε το βιβλίο “Laura Palmer’s secret diary”, βασισμένη στο ημερολόγιο που η Laura Palmer κρατούσε πριν πεθάνει και πάνω στο οποίο βασίστηκε μέρος της έρευνας και κυρίως του μυστηρίου. Η σειρά έχει εμπνεύσει μία σειρά από λογοτεχνικά έργα: Τwin Peaks books

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: