Posted by: Wonder | November 11, 2007

Θανατηφόρα reality παιχνίδια

Μαζί με τον παγκόσμιο παροξυσμό για τα reality τηλεπαιχνίδια, είχε γίνει δημοφιλές και ένα είδος ταινιών θρίλερ, παλιό σαν ιδέα, με θέμα την αλληλεπίδραση ανθρώπων κλεισμένων σε ένα μικρό μέρος, συνήθως χωρίς τη θέλησή τους.

Στα reality τηλεπαιχνίδια, ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων δηλώνει συμμετοχή, αφού έχει δει την απαραίτητη διαφήμιση στην τηλεόραση. Παρακινούνται ή αποτρέπονται από συγγενείς και φίλους και ο σκοπός που το κάνουν είναι για να βγει η φάτσα τους στο γυαλί και να κερδίσουν κάποιο χρηματικό ποσό. Αυτοί που επιλέγονται, κατοικούν όλοι μαζί μέσα σε ένα σπίτι. Γνωρίζονται, αλληλεπιδρούν, συμπαθούν ή όχι ο ένας τον άλλον, και σκοπός είναι να είναι αρεστοί από τους συμπαίκτες τους, για να μην πάρουν ψήφο αποχώρησης.

Στα θρίλερ που θυμίζουν τα reality τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι…

angel-exterminador.jpg

Η ταινία σταθμός είναι «ο άγγελος εξολοθρευτής» του Louis Bunuel (1962). Μία ομάδα ευγενών έχουν συγκεντρωθεί σε ένα σπίτι για μία γιορτή. Είναι όλοι καλοντυμένοι και έχουν πολύ καλούς τρόπους. Για κάποιο λόγο, δεν είναι δυνατό να βγει κανείς από το σπίτι, με αποτέλεσμα να γνωριστούν καλύτερα και να τους δει ο θεατής με άλλο μάτι.

195129f781a1913ad0201560dab5a086_full.jpg

Ενδιαφέρουσα είναι επίσης «ο κύβος» (Τhe cube, 1997), καθώς και οι δύο του συνέχειες (Hypercube-2002, Cube zero, 2004). Καμιά δεκαριά άνθρωποι που δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους, έχουν κλειστεί εν αγνοία τους σε ένα τεράστιο οικοδόμημα, κυβικού σχήματος, που χωρίζεται σε αναρίθμητα δωμάτια, επίσης κυβικά. Κάθε δωμάτιο-κύβος έχει 6 εξόδους, μία σε κάθε του πλευρά. Μόνο μία έξοδος όμως είναι ασφαλής. Οι άλλες επιφυλάσσουν πολλές «κυβικές» και μοιραίες παγίδες…Θα κυριευθούν από την επιθυμία να είναι οι μόνοι που θα βγουν ζωντανοί από εκεί μέσα και ξαφνικά ο κύβος δεν είναι το μόνο που φοβούνται…

7321958080115.jpg

Η νεανική ταινία «η τρύπα» (Τhe hole, 2001) διαδραματίζεται σε μία επαρχιακή πόλη κάπου στις ΗΠΑ. 4 έφηβοι αποφασίζουν να κλειστούν σε μία τρύπα κάτω από το έδαφος, ειδικά διαμορφωμένη για στρατιωτικούς. Στην αρχή καλοπερνάνε, αλλά μετά βλέπουν ότι δεν ταιριάζουν, ότι βαρέθηκαν και ότι δε θέλουν να ανησυχήσουν τους γονείς τους. Η πόρτα όμως δεν ανοίγει και αναγκάζονται να μείνουν εκεί πεινασμένοι και αγανακτισμένοι.

dasexperiment.jpg

Στην γερμανική ταινία «το πείραμα» (Das Εxperiment, 2001) 20 άνθρωποι διαβάζουν μια αγγελία για ένα ψυχολογικό πείραμα. Τα λεφτά είναι καλά για έναν άνεργο, με αποτέλεσμα να μαζευτούν 20 άνθρωποι που δεν έχουν πολλά να χάσουνε. Σύμφωνα με το πείραμα, οι 10 από τους 20 θα είναι φυλακισμένοι και οι άλλοι 10 θα είναι οι φύλακες. Στην αρχή είναι σαν παιχνίδι, αλλά όσο περνάν οι μέρες, οι φύλακες αποκτούν πραγματική συμπεριφορά φυλάκων και θέτουν σκληρές τιμωρίες. Αν και το πείραμα είναι επιβλεπόμενο, γρήγορα η κατάσταση γίνεται εκτός ελέγχου.

house-of-9.jpg

Στην ταινία «reality θανάτου» (House of 9, 2005), ένας άνθρωπος μαζεύει 9 ανθρώπους σε ένα πολυτελές σπίτι και τους ανακοινώνει ότι συμμετέχουν σε ένα παιχνίδι με μοναδικό θεατή αυτόν, Νικητής θα είναι αυτός που θα βγει από το σπίτι ζωντανός. Τους προμηθεύει με ένα όπλο και τους παρέχει ελάχιστο φαγητό. Βλέπουν όμως ότι, όταν κάποιος σκοτώνεται, το φαγητό τους αυξάνεται, με αποτέλεσμα να τους κυριέψει η λαιμαργία για φαγητό και για αίμα…

saw2_clown.jpg

Στο «Σε βλέπω ξανά» (Saw 2, 2005), ο αγαπημένος Jigsaw μαζεύει πρώην κατάδικους σε ένα σπίτι από τους τοίχους του οποίου βγαίνει ένα θανατηφόρο αέριο, το οποίο θα τους σκοτώσει όλους. Υπάρχουν ενέσεις με αντίδοτα, τις οποίες για να πιάσουν χρειάζεται να βλάψουν τους εαυτούς τους.

battle-royale3.jpg

Η ιαπωνική Battle Royale του 2002 διαδραματίζεται στην Ιαπωνία του μέλλοντος όπου οι μαθητές έχουν πάρει την εξουσία στα χέρια τους με τη δύναμη των όπλων. Μια ομάδα αναλαμβάνει να πάρει μέτρα για την κατάσταση και μαζεύει μία Β’ Λυκείου το μήνα σε ένα ερημικό νησί και βάζει τους μαθητές να σκοτωθούν μεταξύ τους. Τα παιδιά προμηθεύονται με όπλα και ξεκινάνε ένα απάνθρωπο ανθρωποκυνηγητό.

Εκτός από εμπνευσμένες, οι παραπάνω ταινίες είναι και καταπληκτικές.

Advertisements

Responses

 1. Θα συμφωνήσω για τον Μπουνιουέλ, το πρώτο Cube -τα σίκουελ αδιάφορα, το House of 9 εντελώς αδιάφορο. Το Battle Royale 1 & 2 φανταστικά. Όσο για το Saw η βαθμολογία μου είναι: Saw 1: τέλειο, Saw 2: 7/10, Saw 3: άσε καλύτερα μη πω…., Saw 4: δε θα μπω καν στον κόπο να το δω….

 2. Δεν τα κρίνω σαν ταινίες γενικά, ποτέ δεν το κάνω αυτό, ειδικά με τα θρίλλερ. Τα κρίνω στην κατηγορία τους. Και η κατηγορία τους είναι “θρίλλερ με έγκλειστους”. Η κατηγορία είναι καταπληκτική από μόνη της, πόσο μάλλον οι ταινίες.

  Επίσης, δε συγκρίνω το Saw II με τα υπόλοιπα, γιατί το θεωρώ εντελώς διαφορετικό.

  Για πες τώρα για το Battle Royale 2, γιατί μου το αντιπροτείνανε και δεν το έχω δει.

 3. Ο Κύβος είναι ταινιάρα, ειδικά αν προσέξεις και δεις τους χαρακτήρες… Ίσως βρείς κοινά στοιχεία με φίλους και συγγενείς σου! (Και τα άλλα 2 βλέπονταν)

  Και το Battle Royal πολύ δυνατό…

 4. @wonder
  To BR II είναι κατώτερο από το πρώτο, αλλά δεν είναι το sequel που βγαίνει μόνο για να βγαίνει… Δες το και πες μας…

 5. H επόμενη ταινία που θα κατεβάσω!

 6. Πολύ ενδιαφέρον post, είναι όντως μία ξεχωριστή κατηγορία. Από όσα έχω δει:
  Ο Bunuel δεν παίζεται είναι μία κλάση πάνω από οτιδήποτε άλλο. Και δεν είμαι από αυτούς που αποθεώνουν κάθε τι παλιό.
  Ο κύβος (το πρώτο) έχει κάποιο ενδιαφέρον αλλά μέχρι εκεί.
  Το πείραμα αρκετά καλό πάει το θέμα πιο μακριά, παίζει και με τη χρήση της εξουσίας
  Το Saw2 είναι κατώτερο του 1 αλλά έχεις δίκιο εδώ πρέπει να εξεταστεί αυτόνομα καθώς στο 1 δεν πρόκειται ακριβώς για έγκλειστους
  Πρέπει οπωσδήποτε να δω BR 1 + 2!
  Θα μπορούσε να χωρέσει εδώ και το πρόσφατο Unknown (2006); νομίζω πως ναι. Ίσως και το House on the Haunted Hill το οποίο βέβαια δεν λεέι και πολλά

 7. Δεν βάζω το the house on the haunted hill, γιατί, ενώ η θεματική είναι βασικά ίδια, παίζει ακόμα και χρηματικό έπαθλο, οι πρωταγωνιστές έχουν να τα βάλουν, πέρα από τους ίδιους τους εαυτούς τους, και με το παραφυσικό, κάτι το οποίο δε μου αρέσει. Το κάνει ψεύτικο. Το Unknown δεν το έχω υπόψιν…το προτείνεις;

 8. Συμπαθητικό θα το έλεγα, δεν χάνεις τίποτα να του ρίξεις μια ματιά

 9. Συμφωνώ για Battle Royal 1+2. Kαταπληκτικά!!
  Λατρεύω Saw και Cube.

  Επίσης, στην ίδια κατηγορία θα μπορούσε να είναι και μια ταινία με τον Βαν Κίλμερ, όπου αυτός και κάποιοι άλλοι πράκτορες της CIA συμμετέχουν σε ένα πείραμα εσώκλειστοι σε κάποιο νησί, νομίζω..
  Τίποτα το ιδιαίτερο αλλά το αναφέρω.

 10. Έτσι, τρόμος σε 4ς τοίχους…. έχω δει το 1/3 απο αυτές που προτείνεις 🙂
  Σε μια βδομάδα θα έχω δει και τις υπόλοιπες, χεχεχε!


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: