Posted by: Wonder | January 13, 2009

24 ώρες τρομοκρατία

To 24 είναι από τις πιο πρωτοποριακές σειρές που έχουν γυριστεί. Είναι μοναδική, γιατί βασίζεται σε ένα πολύ ενδιαφέρον κινηματογραφικό και θεατρικό είδος. Έχει αναρίθμητους φανατικούς θαυμαστές σε όλο τον κόσμο. Χρησιμοποιεί με πολύ έξυπνο τρόπο το marketing και τη διαφήμιση, αλλά δεν παύει να έχει αρκετά ωραίο θέμα και να κρατάει το θεατή σε αγωνία μέχρι τέλους. Όσοι το έχετε δει, ξέρετε πολύ καλά τι εννοώ…

Το 24 μπήκε πρόσφατα στον 7ο χρόνο επιτυχίας, αφού κράτησε τους πιστούς του σε αγωνία για ένα χρόνο. Κάθε μία από τις 7 σαιζόν αποτελείται από 24 επεισόδια. Κάθε επεισόδιo καλύπτει 1 ώρα πραγματικού χρόνου. Κάθε επεισόδιο διαρκεί πράγματι 1 ώρα, μαζί με τις διαφημίσεις (αυτό δεν ισχύει στα dvd). Κάθε σαιζόν δείχνει μία μέρα από τη ζωή των ηρώων. Η σειρά εκτυλίσσεται σε πραγματικό χρόνο. Το πρώτο επεισόδιο ξεκινάει για παράδειγμα στις 8 το πρωί και τελειώνει στις 8:59. Το τελευταίο επεισόδιο τελειώνει στις 7:59 της επόμενης μέρας. Όλη η πλοκή της σαιζόν διαδραματίζεται σε μία μέρα.

Η ίδια η φύση του πραγματικού χρόνου του 24 δίνει στη σειρά το τόνο του επείγοντος, στο οποίο δίνεται ακόμα περισσότερη έμφαση με το τικ-τακ του ψηφιακού ρολογιού που εμφανίζεται στην οθόνη ανά 15 λεπτά περίπου. Καθόλη τη διάρκεια του κάθε επεισοδίου-ώρας η δράση εναλλάσσεται μεταξύ διαφορετικών εσωτερικών και εξωτερικών τοποθεσιών, ακολουθώντας τις χρονικά παράλληλες περιπέτειες των διαφορετικών χαρακτήρων που συμμετέχουν στην ίδια πλοκή.

Οι πρωταγωνιστές εργάζονται στη CTU (counter terrorist unit) του Los Angeles. Είναι στρατιωτικοί και κομπιουτεράδες και σε κάθε σαιζόν πληροφορούνται για μία τρομοκρατική ενέργεια που θα γίνει στις ΗΠΑ (πιο συγκεκριμένα και συνήθως στο Los Angeles – ο λόγος που σταμάτησα να το βλέπω κάπου στην 3η ή 5η σαιζόν είναι ότι με κούρασαν τα ίδια και τα ίδια) και προσπαθούν να την αντιμετωπίσουν με τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Έχει, όπως καταλαβαίνετε, πολύ ξύλο, πιστολίδι, εκρηκτικά, ομήρους, αίμα, τραυματίες, θανάτους, αλλά και πολιτική και στρατιωτική διπλωματία, αφού διεισδύει στο Λευκό Oίκο (ο πρόεδρος των ΗΠΑ είναι συνήθως βασικός πρωταγωνιστής).

Μέχρι το τέλος της σαιζόν, δηλαδή μέχρι την τελευταία ώρα της μέρας, δεν έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα, δεν έχουν βρεθεί οι τρομοκράτες ή δεν έχει αντιμετωπιστεί η καταστροφή. Η σειρά έχει τον τρόπο της να κρατάει ζωντανό το ενδιαφέρον του θεατή και να παίζει με τα νεύρα και την αγωνία του μέχρι τελευταίου λεπτού.

24-jack-bauer

Οι πρωταγωνιστές (εκτός από τον βασικό πρωταγωνιστή και παραγωγό Kiefer Sutherland) ανανεώνονται συνεχώς. Είτε σκοτώνονται, είτε απολύονται ή παραιτούνται από τη CTU. Είναι η μόνη σειρά που δε πράττει σύμφωνα με το ταμπού «είναι πρωταγωνιστής – δεν παθαίνει τίποτα». Πεθαίνουν βασικοί πρωταγωνιστές, ακόμα και αν είναι με τους «καλούς».

Μέχρι τώρα λοιπόν έχουν προβληθεί σχεδόν 7 εικοσιτετράωρα από τη ζωή των πρωταγωνιστών. Οι 7 αυτές μέρες δεν είναι συνεχόμενες. Μπορεί να μεσολαβήσουν και 2 και παραπάνω χρόνια μεταξύ των δύο τρομοκρατικών ενεργειών που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν. Σε αυτά τα χρόνια λοιπόν, πολλά μπορεί να συμβούν που πρέπει να γίνονται γνωστά στο θεατή πριν ξεκινήσει να «ζει» την καινούρια μέρα. Αυτά βρίσκονται στα extras

H σειρά προβάλλεται και στην Ελλάδα και έχει μάλιστα φτάσει να στον 6ο της κύκλο.

Η αγωνία εντείνεται απότομα από το πρώτο κιόλας επεισόδιο της σαιζόν (από την πρώτη ώρα της μέρας) και δε σταματάει να σε κολλάει μέχρι το τελευταίο επεισόδιο (το τέλος του 24ώρου). Αν είστε ανυπόμονοι θα έχετε λίγο πρόβλημα, αλλά σίγουρα αξίζει!

Για περισσότερες πληροφορίες:

www.fox.com/24/


Responses

  1. Νομίζω πως είχα ξεφύγει τον… εθισμό από την εν λόγω σειρά, αλλά τα πρώτα επεισόδια της νέας σαιζόν με καθήλωσαν και πάλι…

  2. το 24 είναι ιδιαίτερα εθιστικό – μην το αρχίσετε!


Leave a comment

Categories